It Heechhout

Jongvee locatie Welkom op Swierstra-farm.nl. Middels deze site proberen wij u een indruk te geven van ons gezinsbedrijf. De maatschap bestond uit Sjoerd en Thea Swierstra. In 2007 is zoon Pier ook toegetreden. Na de afgeronde studie Dierwetenschappen te Wageningen (1994-2000) heeft hij een jaar praktijkervaring opgedaan op twee zeer verschillende melkveebedrijven in het noorden van Amerika. Daar is de belangstelling voor de melkveehouderij nogmaals aangewakkerd. Omdat bedrijfsovername toen nog niet aan de orde was, koos Pier voor een baan als medewerker bij het vaarzenteststation Delta Kollum (2001-2006). Na 5 jaar trok een nieuwe uitdaging als vertegenwoordiger bij KI-Kampen (2006-2010). De laatste tijd werd dit werk gecombineerd met het werk thuis op het melkveebedrijf.

Het jaar 2007 was voor onze onderneming een interessante mijlpaal. Het aangrenzend pachtbedrijf kwam vrij! Dit stelde ons in staat om met een relatief geringe investering de bedrijfsomvang te verdubbelen. De discussie rond het afschaffen van de melkquotering was op dat moment in volle gang. Mede daardoor waren de quotumprijzen op dat moment historisch laag, en het rendement op groei leek goed. Vanwege de hoge gezondheidsstatus van de veestapel kozen wij ervoor om met eigen aanwas te groeien. In minder dan drie jaar tijd is de veestapel verdubbeld! Helaas bleek het verloop van de waarde van het melkquotum zich voor ons minder gunstig te ontwikkelen, het werd alleen maar duurder en het rendement van extra melken werd alsmaar kleiner. In mei 2011 hebben we daarom de knoop doorgehakt om niet meer op de gangbare manier verder te gaan. Het bedrijf wordt omgeschakeld naar biologisch. Eigenlijk een heel logische stap omdat de meeste randvoorwaarden al aanwezig waren, zoals voldoende stalruimte, minder dan 8000 liter per hectare, laag medicijn verbruik en geen maximaal gebruik van kunstmest.

Melkvee locatie In mei 2012 gaat de veestapel naar verwachting ook in omschakeling zodat er in november 2012 daadwerkelijk biologische melk geleverd gaat worden. De biologische productiewijze brengt toch nieuwe uitdagingen met zich mee waar we u verder op de site van op de hoogte zullen houden.

Verder zijn we al meer dan een halve eeuw actief in de paardenfokkerij. Stammoeder Gerrie staat aan de basis van een succesvol nageslacht waarvan de dekhengst Olympic Concorde de bekendste is. Momenteel loopt vooral Wizard v/d Silverhoeve zich in de schijnwerpers. De AES hengst Wordt op het moment gereden door Vincent Voorn en is regelmatig hoog geplaatst bij de internationale jonge paardenrubrieken. Oa in Dresden, Dortmund en Zwolle!

Vriendelijke groet,
Fam. Swierstra